Net gekaft

[...] Londen maakt een naargeestige indruk. Zo veel kapotgebombardeerde huizen, zo veel versleten kleren, zo weinig voedsel. Alsof de oorlog nog steeds aan de gang is. Het is allemaal somber en armoedig, noteert Simone de Beauvoir in een brief aan haar geliefde Nelson. Anderzijds zijn de mensen heel dapper. En de ruïnes worden bedekt door een steeds dichter wordend groen. Op de plaats van de gebombardeerde huizen groeien paarse, rode en gele wilde bloemen, waar ooit een huis heeft gestaan ontstaan vreemde, onverwachte tuinen. In de parken liggen de mensen ongegeneerd te zoenen in het gras. Gelukkig is er geen gebrek aan scotch-en-soda. [...]1947 : Hier begint het heden / Elisabeth Åsbrink (p.137)

[...] Lotte was veranderd sinds ik haar kende. Zelfs haar parfum was veranderd, net als haar kledingstijl, de meubels in ons huis, de televisieprogramma's waarnaar ze keek, haar hobby's, haar babbels, de bars die ze bezocht, het eten dat ze lekker vond, de vakantieplekken die ze boekte, zelfs haar kapsel en bedtijd waren veranderd. Het enige wat hetzelfde was gebleven was de thee die ze dronk, anders kreeg ze maagproblemen. [...] Haar ontmoeten was het mooiste wat me was overkomen, en nu dreigde het te eindigen in de grootste verschrikking: ze leek op mij. [...] Duizend-en-een nachtmerries / Rodaan Al Galidi (p.79)

[...] Ik zit op de traptreden voor de ingang van Mehmets huis en kijk naar een jong straatkatje. Het probeert een blauwe vuilniszak open te scheuren. Twee puisterige meisjes met tasjes van de Zara blijven staan en gillen: 'Oohhh!' Het jonge katje laat zich door hen aaien en snort van opwinding. Ik haat katten. Omdat ze egoïstisch en kwaadaardig zijn. En omdat ik daarin ongetwijfeld op hen lijk. Alleen word ik er niet met liefde om overladen. [...] En ik zit hier alleen maar omdat ik niet weet waar ik anders heen moet en omdat mijn handtas, mijn pas, mijn kleren en de rest boven liggen. [...] Ellebogen / Fatma Aydemir (p. 166)Nog meer gekaft : Het dienstmeisje van Degrelle : Hoe Hannah Nadel de oorlog overleefde / Simone Korkus ; Een zomer in Butternut / Mary McNear ; Mijn verlangen / Jodi Ellen Malpas ; Ik zal de laatste zijn : mijn strijd tegen de Islamitische Staat / Nadia Murad ; De vrouw van de rechter / Ann O'Loughlin ; De jacht op jou / Isabelle Ronin ; Schemerzone / Hilde Vandermeeren ; Dat kleine geluk : mijn zoektocht naar een zachtere wereld / Fleur Van Groningen ; Een menselijke geschiedenis van de wiskunde / Chiara Valerio


|

0 reacties: