Tijl Uilenspiegel : onsterfelijke provocateur

Daniel Kehlmann, één van de belangrijkste Duitse schrijvers van dit moment, schreef een boek over Tijl Uilenspiegel. Het speelt ten tijde van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648), één van de bloederigste periodes in Duitsland. Maar wacht eens, Tijl Uilenspiegel was dat niet het symbool van de Vlaamse vrijheidsstrijd tegen Spanje (1568-1648) tijdens de Tachtigjarige Oorlog, en woonde die niet in Damme met zijn metgezel Lamme Goedzak?

De figuur Till Eulenspiegel dateert al van veel vroeger.  Hij is een personage uit de Duitse volksliteratuur (een bundeling van anonieme kluchten) die leefde in de streek van Braunschweig en al in 1350 zou overleden zijn. In de loop der tijden werden zijn avonturen echter overgenomen en aangevuld met andere schelmenstreken, zo ook door Charles De Coster, die de belevenissen van Uilenspiegel in Vlaanderen situeert. Kehlmanns' Tijl is geen hervertelling van de oude kluchten, maar een nieuw verhaal dat speelt in een andere tijd en omgeving.

De vader van Tijl wordt verdacht van duivelse magie en wordt ter dood veroordeeld. De jonge Tijl moet vluchten en trekt door een door godsdienstoorlogen geteisterd Europa. Hij wordt hofnar van 'Winterkoning' Frederik van Bohemen, die als balling Praag moest verlaten en zijn toevlucht zocht in Den Haag. Tijl kan het vooral goed vinden met diens vrouw, net als hij een rebelse geest met een groot rechtvaardigheidsgevoel.

|

0 reacties: