De Inktaap 2010 voor Robert Vuijsje


Robert Vuijsje kaapt met zijn debuutroman Alleen maar nette mensen de Inktaap 2010 weg. De Inktaap is een literaire jongerenprijs die jongeren wil confronteren met de keuze die de jury's van de drie 'grote' literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied hebben gemaakt: de Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. Uit die boeken kiezen de jongeren vervolgens hun winnaar, die De Inktaap krijgt. Behalve het debuut van Robert Vuijsje, dat vorig jaar gelauwerd is met de Gouden Uil, waren de genomineerden:

- Over de liefde van Doeschka Meijsing (winnaar AKO Literatuurprijs 2008)
- Godverdomse dagen op een godverdomse bol van Dimitri Verhulst (winnaar Libris Literatuurprijs 2009)

Tijdens de vorige editie ging de prijs naar Het schervengericht van A.F.Th. Van der Heijden. In 2008 viel de eer aan de bestseller De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst.
 In het juryrapport lezen we onder meer het volgende over "Alleen maar nette mensen":

"Het is juist erg belangrijk dat er een boek is verschenen dat over de multiculturele samenleving gaat omdat het de laatste jaren weer steeds slechter lijkt te gaan met ons begrip en respect tegenover buitenlanders.
...
Vuijsje schrijft helder en to the point. De korte hoofdstukjes bevorderen de leesbaarheid en Vuijsje gebruikt ook veel ‘streetwise’ woordenschat, maar legt voldoende uit zodat het niet stoort en je gaat je als lezer ook meteen ‘streetwise’ voelen. In tegenstelling tot bepaalde recensenten, appreciëren wij de msn en sms-dialogen juist wél. Maar sommigen van ons vonden de schrijfstijl juist te simpel, te weinig literair en meer passen bij een column dan bij een roman."

Labels: , |

1 reacties:

  1. Anoniem Says:

    hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....