Digitale week 2011
Geplaatst op woensdag 23 februari 2011 om 19:09 door T. HorvàthEén op de tien Vlamingen met een computer gebruikt die niet of nauwelijks.
Vaak ontbreekt het mensen aan zelfvertrouwen of de juiste vaardigheden om met een pc te werken. Daarom is er de Digitale week van zaterdag 26 feb tot vrijdag 4 maart 2011. De hele week lang organiseren tal van verenigingen overal in Vlaanderen en Brussel gratis activiteiten rond pc, internet en multimedia gebruik.
Zo is er op 25 februari onder meer de grootste helpdek van Vlaanderen op Radio 2. Inspecteur Decaluwé en De Madammen vertellen tussen 8u en 12u àlles over jouw computer en hoe je hem het best gebruikt om je leven aangenamer te maken. De Digitale week schiet op gang met een openingsfeest op 26 februari. Verder zijn er ook enkele studiedagen. De Digitale Week is een initiatief van LINC vzw.
Wie thuis geen pc of internetaansluiting heeft, kan altijd terecht in de bib. De bib beschikt over internet pc’s. Het gebruik van een pc is gratis. Daarnaast vind je in de bib een ruime collectie aan boeken over pc, internet en multimedia.
Uw OVINOB-reservering laten overbrengen
Geplaatst op dinsdag 22 februari 2011 om 21:37 door bibliotheekmedewerkerBij een reservering via MIJN OVINOB wordt Uw boek klaargezet in de bibliotheek waar het boek zich bevindt.
Wil U dat wij het boek overbrengen naar Uw woonplaats , dan moet U dit vragen !
Engels lezen voor beginners
Geplaatst op zondag 20 februari 2011 om 00:43 door bibliotheekmedewerker
Stoot je tijdens het lezen op een woord dat je niet begrijpt, lees gewoon door. Ga niet te snel zoeken in woordenboeken. Dat breekt het leesritme alleen maar. Je zal merken dat veel woorden na verloop van tijd betekenis krijgen in samenhang met andere woorden.

Voor wie gemakkelijk in een andere taal wil lezen zijn er trouwens heel wat boeken met een beperkte woordenschat (onderverdeeld in niveaus). Het zijn doorgaans vereenvoudigde bewerkingen van bestaande boeken. Omdat ze meestal dun zijn worden ze ook veel gelezen door scholieren die eigenlijk 'the real thing' moeten lezen.

Net gekaft
Geplaatst op vrijdag 18 februari 2011 om 17:13 door bibliotheekmedewerkerROMANTISCH
Het Duitse meisje / Chris Bohjalian
De andere vrouw / Catherine Cookson
Door dik en dun / Lucy Diamond
Een verleidelijk voorstel / Katie Fforde
Verdronken in jou / Ciara Geraghty
SPANNEND
Op de rug van de duivel / Gerda De Preter
Wolven : Douglas / Guido Eekhaut
Moord onder vrienden / Maria Ernestam
Dood als een vampier: een Sookie Stackhouse roman / Charlaine Harris
Alica & de Duistere Koningin / Bernard Hennen
WAAR GEBEURD
Cleo: het waargebeurde verhaal van een kleine kat die groot geluk bracht / Helen Brown
De dag dat alles anders werd / Dana Fowley
Onzichtbare zusjes / Jessica Handler
Twee koffertjes vol mama: leven met de dood voor ogen / Natacha Ingelbrecht
Het gebeurde op een dinsdag / Charlene Lunnon & Lisa Hoodless
Leven zonder agenda: zoektocht van een moeder met een bijzonder kind / Marleen Rechsteiner
Zazie in de metro verstript
Geplaatst op woensdag 16 februari 2011 om 13:34 door T. HorvàthDe roman Zazie dans le métro verscheen voor het eerst in 1959 en is van de hand van de Franse auteur Raymond Queneau. Het boek bereikte de cultstatus in Frankrijk, mede door Queneau's schrijfstijl en de verfilming door Louis Malle in 1960. Vorig jaar, in 2010, volgde de verstripping door Clément Oubrerie, die onder meer zijn strepen heeft verdiend als tekenaar van de graphic novel-reeks Aya. De tekenstijl van Zazie in de metro kenmerkt zich door grillig lijnwerk en een schetsmatig karakter, wat de dubieuze aard van sommige personages benadrukt.
In onderstaand Cobra-filmpje gaat filosoof Jean-Paul Vanbendegem, grote Queneau fan, naar Parijs waar hij op zoek gaat naar zijn oude liefde Zazie.
De gekwelde man: beste thriller 2010
Geplaatst op vrijdag 11 februari 2011 om 10:00 door T. HorvàthDe gekwelde man is het tiende en laatste boek in de Wallander-reeks. In de hoofdrol speelt inspecteur Kurt Wallander die vanwege een fout even op non-actief staat. Tot de vader van Hans, de partner van zijn dochter Linda, en later ook diens moeder, verdwijnen. Iedereen, Wallander incluis, komt voor een raadsel te staan.
De Wallander-boeken worden in de bib veel uitgeleend. Ook vind je bij ons de verfilmingen voor de BBC met in de hoofdrol Kenneth Branagh.
In 2006 zocht Rudi Vranckx voor het Canvas-programma Spraakmakers de succesauteur, en tevens schoonzoon van de filmregisseur Ingmar Bergman, op voor een gesprek. Het volledige interview kun je hieronder integraal herbekijken.
Bron: http://www.crimezone.nl/menu-93/1-P93/2-P93/3-P93/4-P93/5-P93/6-P93/&newsfocus=on&id=17089
Net gekaft
Geplaatst op woensdag 9 februari 2011 om 15:49 door bibliotheekmedewerkerNON FICTIE VOLWASSENEN
Nog een snoepje : lekkers uit grootmoeders tijd / Robert Declerck
Het Dukan Dieet : recepten / Pierre Dukan
Het Brugse Ommeland : van Ardooie tot Zuienkerke / Marcel Gevaert
De parachutemoord / Faroek Özgünes
Cleopatra : een vrouwenleven / Stacy Schiff
Filosoferen over Eindeloos bewustzijn / Bart Voorsluis (red.)
FICTIE VOLWASSENEN
Zwarte hoek / Patricia Cornwell
Wintervuur (Mijn dagboek Sara) /Sara de Roose
Het familiekapitaal / Robert Goddard
Dat weet je niet / Jens Christian Grondahl
Baby, baby / Susan Elizabeth Phillips
Ik zocht de dood, maar vond het leven / Marguerita Singe
Pantaleón / Mario Vargas Llosa
Het verhaal van Mayta / Mario Vargas Llosa
De ranken van de passiebloem / Ana Veloso
Alternatieve geneeswijzen wetenschappelijk onderzocht
Geplaatst op woensdag 2 februari 2011 om 13:51 door bibliotheekmedewerkerBij elke jaarwisseling wensen wij onze familie, vrienden en kennissen het allerbeste en vooral een goede gezondheid (want de rest komt wel vanzelf).
Als het met onze gezondheid iets minder goed gaat kunnen we terecht bij artsen die er (met behulp van geneesmiddelen, bestralingen, heelkundige ingrepen, ...) soms in slagen ons te genezen of opnieuw kwaliteit aan ons leven te geven.
Ook zijn er heel wat mensen die niet voor de 'traditionele' maar voor 'alternatieve' geneeskunde kiezen. Heel wat alternatieve genezers claimen immers dat ze betere resultaten boeken door te steunen op natuurlijke, eeuwenoude of holistische principes. Klopt dat of klopt dat niet, of is een genuanceerder kijk nodig? In Bekocht of behandeld? komen heel wat alternatieve systemen, therapieën en technieken aan bod : van Alexandertechniek tot Zuurstoftherapie.
De auteurs van dit boek focussen vooral op acupunctuur, homeopathie, chiropractische therapie en kruidengeneeskunde, maar in een apendix komen nog een veertigtal andere alternatieve geneeswijzen aan bod. Singh en Ernst willen weg van het 'believer/non-believer' standpunt en kiezen voor een wetenschappelijke aanpak. Het is niet zozeer belangrijk te weten 'hoe' een genezing tot stand komt (en of zij dat als wetenschapper kunnen vatten). Eerder willen zij vaststellen of geclaimde positieve resultaten objectief kunnen worden gemeten.
Elke alternatieve geneeswijze wordt tevens in een historische context geplaatst. Heel wat medische cases passeren de revue. Dat maakt de behandelde materie minder droog. Af en toe mag er zelfs gelachen worden. Een voorbeeld :
Een homeopaat behandelt symptomen door minieme doses toe te dienen van een stof die in grote hoeveelheden dezelfde symptomen veroorzaakt bij gezonde mensen. Hoe kleiner de hoeveelheid toegediende werkzame stof, hoe effectiever de werking. Een doorgetrokken redenering in het ongerijmde is dat een patiënt die zijn homeopatisch medicijn vergeet in te nemen kan sterven aan een overdosis.