Zazie in de metro verstript

Zazie is een onbevangen 12-jarig meisje dat een weekend bij haar bereidwillige oom Gabriël in Parijs doorbrengt. Ze neemt geen blad voor de mond en zegt daardoor iedereen de waarheid. Zazie is de koppigheid zelve en wil in Parijs koste wat het kost de metro nemen. Wat een pech voor Zazie dat de metro staakt! Dus gaat ze op verkenning in de Franse hoofdstad. Ze wil de lichtstad in haar eentje ontdekken. Het begin van een resem onverwachte avonturen ...

De roman Zazie dans le métro verscheen voor het eerst in 1959 en is van de hand van de Franse auteur Raymond Queneau. Het boek bereikte de cultstatus in Frankrijk, mede door Queneau's schrijfstijl en de verfilming door Louis Malle in 1960. Vorig jaar, in 2010, volgde de verstripping door Clément Oubrerie, die onder meer zijn strepen heeft verdiend als tekenaar van de graphic novel-reeks Aya. De tekenstijl van Zazie in de metro kenmerkt zich door grillig lijnwerk en een schetsmatig karakter, wat de dubieuze aard van sommige personages benadrukt.

In onderstaand Cobra-filmpje gaat filosoof Jean-Paul Vanbendegem, grote Queneau fan, naar Parijs waar hij op zoek gaat naar zijn oude liefde Zazie.



Labels: , |

0 reacties: