Gouden Boekenuil en Libris Literatuur Prijs 2012

Het voorseizoen van de 28-jarige David Pefko is de onverwachte winnaar van de vernieuwde Gouden Boekenuil. Pefko nam na de uitreiking zaterdagavond een bedrag van € 25.000 en een kunstwerk van Philip Aguirre mee naar huis.

De bekroonde roman gaat over de 49-jarige politierechercheur Steve Mellors, met wie het in het troosteloze Engelse stadje Leicester bergafwaarts gaat sinds zijn vrouw er met de loodgieter vandoor ging. De jury werd naar eigen zeggen "bij het nekvel meegesleept tot in de diepe krochten van de ziel". 

Prijs van de lezersjury

 

Daarnaast hebben honderd Vlamingen de vijf boeken van de shortlist gelezen en als lezersjury zelf een laureaat gekozen. Dat is 'Grip' van Stephan Enter. Zijn derde roman gaat over vrienden die elk op hun manier terugkijken op het verleden. De lezersjury heeft het over een "klassiek, melodieus gecomponeerd verhaal" met "poëtische, meanderende zinnen".  Stephan Enter krijgt voor zijn bekroning door de lezersjury € 2500 euro en een pen.

Opvolger Gouden Uil

 

De voorganger van de Gouden Boekenuil, de Gouden Uil, werd zestien keer uitgereikt, de laatste keer in 2010 aan Cees Nooteboom voor ''s Nachts komen de vossen'. Nu zit de belangrijkste literaire prijs van Vlaanderen in een nieuw jasje.

Libris Literatuur Prijs 2012


Ook in Nederland viert het literaire prijzencircus hoogtij. De winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2012, één van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland, is bekend gemaakt tijdens het Nederlandse TV-programma Nieuwsuur. De winnaar van de Libris Literatuur Prijs is A.F.Th. van der Heijden. Hij ontvangt € 50.000,- voor Tonio.  

Tonio: een requiemroman is geschreven naar aanleiding van het overlijden van de enige zoon van A.F. Th. van der Heijden.

Zes schrijvers, vier Nederlanders en twee Vlamingen, dongen mee:

- Tonio / A.F.Th. van der Heijden
 - Bittere bloemen / Jeroen Brouwers
- Ik, Hollywood / Jan Van Loy
- Het bloed in onze aderen / Miquel Bulnes
- Naar de overkant van de nacht / Jan van Mersbergen
- Gelukkig zijn we machteloos / Ivo Victoria

Alle info op http://www.librisliteratuurprijs.nl/

Labels: , |

0 reacties: