Sprakeloos van Tom Lanoye


In Sprakeloos doet voormalig Antwerps stadsdichter en veelschrijver Tom Lanoye het relaas van de beroerte die zijn moeder, Josée Verbeke, van haar spraakvermogen beroofde en de daaropvolgende aanvallen die haar verder deden aftakelen tot ze na twee jaar dan eindelijk mocht sterven. Ook blikt hij terug op zijn jeugd als slagerszoon en op het alledaagse leven van het gezin Lanoye waar het moederdier de lakens uitdeelde. De levensloop van Josee Verbeke is misschien niet wereldschokkend. Maar Tom Lanoye, de jongste telg uit het gezin met vijf kinderen, trekt alle registers open en maakt van haar een ster. Het resultaat is een schets van een veelzijdige vrouw en van la Flandre profonde uit een niet zo heel ver verleden. In scherpe bewoordingen laat de schrijver zich in dit boek ook over zijn eigen ambacht uit, zoals in volgend fragment:

"Er woekert een hardnekkig misverstand, bij kenners en bij leken, dat schrijven 'bewaren' betekent. Vastleggen wat bestaan heeft, zoals het bestond. Het is natuurlijk andersom. Schrijven is vernielen, bij gebrek aan beter. Waar je over schrijft gaat pas dan en juist daardoor voorbij. Literatuur is loslaten. Schrijven is verdrijven." (Lanoye, Sprakeloos, p. 63-64)

Sprakeloos is, volgens een recensie in NRC Handelsblad, onderhoudend en ontroerend. De theatrale toon van dit boek past wonderwel bij het onderwerp: het flamboyante moederdier, ook één en al theatraliteit. Op de website CuttingEdge.be spreekt men over een feest van taal, een vuurwerk van prachtige zinnen en sappige woorden.

Klik hier voor een overzicht van de boeken van Tom Lanoye in de bib.

Tom Lanoye stelde op 28 september 2009 in de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas zijn nieuwe roman over zijn moeder Josée verbeke voor. Een fragment vind je hieronder:

Labels: |

0 reacties: