Daisy in de bib


Voortaan beschikt elke Oost-Vlaamse bibliotheek, dus ook de bibliotheek van Wichelen, over een Daisy-speler en een collectie Daisy-boeken. Dit werd gerealiseerd in samenwerking met Luisterpuntbibliotheek en de provincie Oost-Vlaanderen.

Wat is Daisy?

Een Daisy-boek of een Daisy-luisterboek is een voorgelezen boek op cd-rom. Het bijzondere eraan is dat je het kan hanteren als een gewoon boek. Je kan in één ruk doorlezen, maar je kan ook door het boek bladeren, van zin naar zin, van bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Zo kan je mooie stukken opnieuw beluisteren of stiekem vooruit lezen. Je kan ook bladwijzers plaatsen. Je kan het geluid en de snelheid van het voorlezen regelen, ergens stoppen met lezen en later herbeginnen op dezelfde plaats, een slaaptoets instellen waarbij na enige tijd de Daisy-speler stopt met voorlezen en zichzelf uitschakelt.

Hoe kan je een Daisy-boek beluisteren?

Je kan een Daisy-boek op 3 verschillende manieren beluisteren:

- met een Daisy-speler
- met een computer, via de (gratis) Daisy-software. Deze software installeer je op voorhand op je PC (een installatie-cd is eveneens verkrijgbaar in de bib)
- Via een gewone cd- of dvd-speler die mp3 ondersteunt, maar dan kan je geen pauzes inlassen, bladeren of grasduinen in het verhaal, bladwijzers plaatsen, etc.

Voor wie is Daisy er?

De Daisy-spelers zijn perfect afgestemd op de behoeften van blinden en slechtzienden: ze hebben grote, duidelijke knoppen en iedere knop heeft slechts één functie. Ook personen met een fysieke beperking waardoor lezen moeilijk gaat, kunnen gebaat zijn met Daisy-boeken. Ze kunnen ook aan mensen met dyslexie nuttige diensten bewijzen.

Nieuwsgierig naar de werking van de Daisy-speler ? Kom hem proberen in de bib !

Labels: |

0 reacties: