Alice in Wonderland

In maart 2010 gaat Tim Burton's 3D-verfilming van "Alice in Wonderland" in première. Tim Burton is een Amerikaanse regisseur. Onder meer het sprookje "Corpse Bride" en de jeugdfilm "Sjakie en de Chocoladefabriek" staan op zijn palmares. De 7de samenwerking is dit ook met de Amerikaanse acteur Johnny Depp, die de rol van The Mad Hatter (zie foto) op zich neemt.

Oospronkelijk is Alice in Wonderland een sprookje uit 1865 van de hand van de Engelse auteur Lewis Carroll.
De beginregel luidt als volgt: Alice was beginning to get very tired of sitting by her sister on the bank, and of having nothing to do: once or twice she had peeped into the book her sister was reading, but it had no pictures or conversations in it, `and what is the use of a book,' thought Alice `without pictures or conversation?'
Het verhaal: als Alice, met haar oudere zus, op een warme zomerdag aan de oever van een meertje verpoost, rent er een wit konijn langs, dat onrustig op zijn horloge tuurt en mompelt dat hij veel te laat zal komen. Ze volgt het pluizige dier tot in een konijnenhol, waarin ze valt. Daarna blijkt ze zich in Wonderland te bevinden. Op haar tocht door het merkwaardige Wonderland komt ze vele wondere figuren tegen, zoals The Cheshire Cat, The March Hare en The Queen of Hearts.

Wie dit bijzondere sprookje graag eens zou lezen, kan het ontlenen in de bibliotheek. De volledige (weliswaar Engelstalige) tekst kun je echter ook via deze link online lezen op de website van het project Gutenberg, een digitale bibliotheek.

Leuk weetje: het personage Alice is gebaseerd op Alice Liddell (1852-1934), een dochter van een collega-docent, genaamd Henry Liddell, aan de universiteit van Oxford, waar Lewis Carroll werkzaam was. In het gezin van Henry Liddell was Lewis Carroll een huisvriend. Het verhaal ontstond gedeeltelijk tijdens een roeitochtje op, om precies te zijn, 4 juli 1862, met onder meer Alice (destijds tien). Hoe belangrijk het vertelsel, dat hij die namiddag voor Alice en haar zusjes verzon, is voor het tot stand komen van het sprookje, is een mysterie.

Labels: , |

0 reacties: