Harry Mulisch overleden

Harry Mulisch, één van Nederlands belangrijkste literaire auteurs, is gisteren aan kanker overleden. Mulisch schreef voor de eeuwigheid en verklaarde dat ook met zoveel woorden. Niet iedereen hoorde de lichte zelfspot waarmee hij het zei. Hij heette arrogant te zijn.

Adriaan Van Dis vertelde vandaag in het tv-programma "Boeken" een anekdote uit de tijd dat hij als journalist voor NRC Handelsblad een vergadering van de Vereniging van Letterkundigen bijwoonde. Daar stond toen een mevrouw op die zei : 'Er is nu iemand lid geworden. Dat is een schrijfster van streekromans. Wij zijn hier toch om de literatuur te bevorderen'. Het was Mulisch die antwoordde: 'Die mevrouw heeft meer boeken geschreven en verkocht dan wij. We moeten trots zijn dat zij lid is van de Vereniging van Letterkundigen.'

Mulisch was een schrijver met een grote positieve ingesteldheid en een enorme levenstrouw. 'Een gebeurtenis waar een ander over zou klagen maakte hij onderdeel van het verhaal, van zijn literatuur en van de wereldgeschiedenis. Dat is niet arrogant. Van je leven een verhaal maken is wat een schrijver doet' meent Van Dis.

Klik hier voor de boeken van Mulisch in onze bib.

Het beste is het raadsel te vergroten
Harry Mulisch (1927-2010)

|

0 reacties: