Leeskring Wichelen leest ...

'Ik ben ontboden. Donderdag om tien uur precies. Ik word steeds vaker ontboden: dinsdag om tien uur precies, zaterdag om tien uur precies, woensdag of maandag. Alsof jaren een week zijn, ik ben al verbaasd dat het na de late zomer al zo gauw weer winter is.'

Een jonge vrouw moet zich melden bij de Securitate, de Roemeense geheime dienst. Zodra ze op de tram stapt zwermen haar gedachten uit naar haar jeugd, naar het half-erotische verlangen naar de vader, naar het bijna onbewuste huwelijk met de zoon van de 'parfumcommunist' die voor de deportatie van haar grootouders verantwoordelijk was, en naar de gesprekken die ze voerde met haar inmiddels overleden vriendin.

Het boek 'Vandaag was ik mezelf liever niet tegengekomen' schetst een beeld van het dagelijks leven onder het regime van Ceaucescu.

Herta Müller (°1953) is een Duitstalige schrijfster van Roemeense afkomst. Ze debuteerde in 1982 met een verhalenbundel die in Roemenië alleen gecensureerd mocht verschijnen. Haar tweede boek werd er verboden. In 1987 verliet ze Roemenië en vestigde zich in Duitsland. In 2009 ontving ze de Nobelprijs voor Literatuur. Het boek 'Heute wär ich mir lieber nicht begegnet' verscheen in 1997, de Nederlandse vertaling in 1999.

De leeskring bespreekt dit boek op donderdag 14 oktober 2010. Samenkomst om 20.00 uur in de Bibliotheek - Dorp 1 te Schellebelle. Wie wil meelezen en de bespreking wil bijwonen kan GRATIS een exemplaar van het boek afhalen in één van de drie bibliotheekvestigingen. Iedereen is welkom!

Labels: |

0 reacties: