Literaire strips in de bib

Het weekblad Vrij Nederland beoordeelde onlangs in een 'special' 65 literaire strips uit seizoen 2010-2011. Wij vertrouwden op hun oordeel en maakten een selectie voor onze bibcollectie. Je vind hierna een overzicht van recente aanwinsten :

De sponzenkoopman / Baudoin & Vargas : fijnzinnige vertelling met een vleugje filosofie, over moordaanslag op een belangrijke vrouw.

De verhalenverteller / Raphaël Beuchot & Zidrou : Licht surrealistisch en wreed Afrikaans relaas over een poppenspeler die tegen de zin van de autoriteiten verhalen vertelt in de vorm van poppenspel.

Kleine Christiaan / Blutch : Over een jongetje dat zich meet met fictieve helden uit (vooral) Franse en Amerikaanse strips en films.

X / Charles Burns : vervreemdend verhaal rond een Kuifjesachtig personage dat de verbeelding exploreert.

De ideale man / Daniel Clowes : Onappetijtelijke man met erg kort lontje ontmoet vrouw die even raar is. Geluk van twee misfits, weergaloos verbeeld.

Gewelddadige gevallen / Neil Gaiman & Dave McKean : een jongetje ontmoet een osteopaat die in zijn jonge jaren nog de rug van Al Capone heeft gemasseerd. Een indrukwekkend verteld verhaal over herinnering en kwaad.

Israël in 60 dagen / Sarah Glidden : integere en afgewogen reiservaringen van een liberaal joods, modern meisje op de drempel van volwassenheid.

Stad van klei / Milan Hulsing : Ijzersterk verhaal dat grotendeels in Caïro speelt over hoe een zelfgefabriceerde leugen de hoofdpersoon tot waanzin drijft

Vette Bast (Blast, deel 1) / Manu Larcenet : Een uiterst weerzinwekkend personage wordt ervan verdacht een gruweldaad begaan te hebben, maar hij vertelt een fraai verhaal.

Essex County / Jeff Lemire : Liefdevol portret van een plattelandsdorpje in Canada waarin familieproblemen, verdriet, rouw, liefde en geheimen samenkomen.

Mijn mama is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet / Jean Regnaud & Emile Bravo : (niet zwaar aangezet) verhaal over de verwerking van de dood van een moeder vanuit het perspectief van een kind.

Sprakeloos. Herinneringen / David Small : Onsentimenteel en empatisch verhaal dat snijdt in het verleden, over een wond die aan een klein kind is toegebracht.

In mijn ogen / Bastien Vivès : de tekenaar laat de lezer een student spelen verliefd op een meisje. We lezen haar antwoorden en reacties op ons, maar weten niet wat we zelf zeggen.

Jimmy Corrigan. De slimste jongen ter wereld / Chris Ware : verhaal dat zijn eigen grenzen overschrijdt over een kleurloze eenzame burger die zijn onbekende vader opzoekt.

Heinz, de graphic novel / Windig & De Jong : hilarische avonturen met stomme kabouters, de trage denker (schildpad) Judocus en een paar behoorlijk assertieve aardappels.

Labels: |

0 reacties: