Geschiedenis van korsetfabriek DéWé

Vandaag werd in de Kapelle van de Bruinbeke het boek : 'De geschiedenis van de koninklijke korsetfabriek DéWé International' voorgesteld. Auteur Julus D'haene heeft daarmee opnieuw een stukje geschiedenis van onze gemeente ontsloten.

De textiel- en lingeriesector heeft in Schellebelle een rijke geschiedenis (met o.a. de korsetfabrieken Velba, Rondinel, Georges De Schaepmeester pvba, e.a.). Momenteel is de NV Van de Velde een wereldspeler, met bekende merken als PrimaDonna en Marie Jo.

Voorheen was DéWé, in de Stationsstraat te Schellebelle, jarenlang het huis van vertrouwen. Het bedrijf werd opgericht in 1897 (toen nog met fabrieksmerk A.D. - initialen van oprichter Achiel De Waele) met aanvankelijk 5 personeelsleden.

In 1903 werd de naam gewijzigd naar D.W. Vijftig jaar later waren bij DéWé al ruim 250 mensen tewerkgesteld. Tot 1988 bleef de leiding van de firma in handen van leden van de familie De Waele. Met een extern management werkte DéWé nog 10 jaar verder, maar moest in 1998 de boeken neerleggen.

|

0 reacties: