Eerste hulp bij leesdrempels


Heb je moeite met lezen? Of ken je iemand met een leesbeperking in je omgeving? Misschien kost het je moeite om een gewoon boek vast te houden?

Dan kan de bibliotheek je helpen! 

De bibliotheek biedt immers een aantal hulpmiddelen aan voor iedereen die moeite heeft met het lezen van gewone  boeken. Zo kunnen senioren en/of personen met een leesbeperking blijven genieten van literatuur.  Maar ook mensen met dyslexie en reuma kunnen gebruikmaken van de aangepaste leesmaterialen.

De bibliotheek biedt de volgende hulpmiddelen aan:

Groteletterboeken voor jeugd en volwassenen


Dit zijn boeken met een extra grote letter. De gebruikte letters zijn bijna twee keer zo groot als de letters in een gewone roman. Onze collectie bevat goede en populaire romans voor wie last heeft met de kleine letters in gewone druk.Luisterboeken


 Dit zijn romans die worden voorgelezen op cd. Met het schijfje in de cd-speler, kan je zo zelfs naar een boek luisteren, terwijl je met iets anders bezig bent!


Daisy-boeken en Daisy-speler


Een Daisy-boek ziet er uit als een gewone cd, maar er zijn belangrijke verschillen.

Je kan een Daisy-boek bijna hanteren als een gewoon boek. Het afspelen van Daisy-boeken gebeurt met een Daisy-speler of op computer na installatie van de bijbehorende software.

Een Daisy-speler is een speciaal toestel voor Daisy-boeken. Hiermee kan je door het boek bladeren, van zin naar zin, of per bladzijde of hoofdstuk. Je kan het boek naar keuze sneller of trager afspelen, delen opnieuw beluisteren, een bladwijzer plaatsen bij een mooie passage, en zo voort. Bovendien onthoudt de speler precies waar u gebleven bent.

De bib beschikt over één daisy-speler die je gratis kunt uitproberen in de bibliotheek of voor een periode van vier weken uitlenen.

 U kunt uw Daisy-boeken ook downloaden of streamen via Daisy-online.


E-boeken en e-reader


De bibliotheek biedt een collectie e-boeken en een aantal e-readers aan. Op een e-reader stel je zelf het lettertype en de lettergrootte in. Klik hier voor meer info over het uitlenen van een e-reader.Interessante websites

www.luisterpuntbibliotheek.be


 Personen met een leesbeperking kunnen ook een beroep doen op de Luisterpuntbibliotheek. Het is een openbare bibliotheek die een specifieke werking uitbouwt.

 Aan iedereen die geen of moeilijk gewone, gedrukte boeken kan lezen, bezorgen zij lectuur in een aangepaste vorm. Hun boeken zijn beschikbaar in twee speciale vormen: Daisy-luisterboeken en brailleboeken.

 Om de bijzondere doelgroep van leesbeperkte personen optimaal te bereiken, werkt Luisterpunt als verzendbibliotheek. Dit wil zeggen dat ze hun lezers de gewenste boeken thuis opsturen in een aangepaste verpakking. De lezer stuurt de boeken in de verpakking terug. Frankeren hoeft niet.

 Lid worden van de bibliotheek, boeken lenen en verzenden zijn volledig gratis.

www.hogemyopie.blogspot.be


Schellebellenaar Anja De Vuyst startte deze blog vanuit het idee dat heel weinig ‘ervaringsinformatie’ over slechtziendheid beschikbaar is.

In de blog vertelt ze over haar ervaringen met hoge myopie (en welke oogziekten er uit voortvloeien). Ze geeft tips en vertelt anekdotes, doorspekt met een vleugje humor. Ze wil haar lezers zoveel mogelijk informatie verstrekken en een hart onder de riem steken.

Bij elk bericht op de blog vind je een voorleesknop.

Er is ook een gelinkte facebookpagina : HogeMyopie.

Labels: |

0 reacties: