Data

Volgende auteurs zijn deze of vorige week van ons heengegaan, werden in diezelfde periode herdacht, of zijn verjaard:

Vorige week donderdag, 23 juli 2009, hebben we de geboortedag gevierd van de beroemde jeugdschrijfster Thea Beckman (1923-2004). Geheel toevallig is op diezelfde datum, weliswaar 57 jaar later, één van onze bibmedewerkers geboren. Nou ja, toeval? Men weet maar nooit! Op haar elfde wist deze dame reeds dat ze schrijfster wilde worden. Veel van haar boeken hebben een historische inslag. Haar bekendste boek Kruistocht in Spijkerbroek dateert van 1973. Eén jaar later won de schrijfster voor het boek de Gouden Griffel. In 2006 werd het verfilmd door Ben Sombogaart.

Vrijdag 24 juli is Marcel Van Maele overleden. Hij werd 78 jaar jong. Van Maele was een Vlaams dichter en beeldend kunstenaar, die de laatste twintig jaar van zijn leven volledig blind is geweest. Hij is een cultfiguur geworden door zijn literaire optredens die zeer gesmaakt werden. Zijn beeldend werk omvat onder andere de gebottelde gedichten, waarmee hij de grens tussen literatuur en beeldende kunst deed vervagen.

Op maandag 27 juli 2009 is Michael Zeeman bezweken aan een hersentumor. Hij was een Nederlands recensent en journalist. Zeeman pleegde ook poëzie, proza en essayistiek. Hij wordt door collega's geprezen onder meer om zijn grote belezenheid.

Welgeteld één dag later, op dinsdag 28 juli, mocht Remco Campert 80 kaarsjes uitblazen! De zoon van wijlen de dichter Jan Campert, was één van de Vijftigers (literaire stroming) en auteur van veelgeprezen pareltjes zoals Het leven is vurrukkulluk en Het Satijnen hart. Ook als dichter en columnist werpt hij hoge ogen.

.

Labels: |

0 reacties: