Boeken over Iran
De redactie.be meldde maandag 29 juni 2009 dat een gedeeltelijke hertelling van de stemmen de verkiezingsoverwinning van president Mahmoud Ahmadinejad in Iran bevestigt. De hertelling is er gekomen na protest van oppositiekandidaat Mir Hossein Mousavi.
Iran heeft een buitengewoon interessante en tumultueuze geschiedenis. In je bibliotheek vind je onder meer volgende romans over Iran:

- September in Shiraz van Dalia Sofer gaat over de rijke joodse juwelenhandelaar Amin uit Teheran. Na het vertrek van de sjah en de komst van de ayatollahrevolutie in 1979 stort zijn wereld in elkaar. Uiteindelijk resten hem en zijn familie niets anders dan het land als smokkelaars te ontvluchten.

- Toeba en het belang van de nacht van Shahrnush Parsipur werd na publicatie in 1989 een bestseller, en wordt beschouwd als een van de belangrijkste werken uit de moderne Iraanse literatuur. In Iran zelf is dit boek, evenals haar andere werk, echter verboden. Dit komt door de sociale problemen die deze schrijfster in haar werk aan de kaak stelt, waaronder de onderdrukking van de vrouw.

-Lolita lezen in Teheran van Azar Nafisi is een prachtige mix van autobiografie, fictie, sociale geschiedenis en literaire kritiek (bron NBD/Biblion). Het verhaal begint in de herfst van 1995. Hoofdpersonage Azar Nafisi richt in het geheim een leesclub op. De leden lezen boeken die vaak door het Islamatische regime dat sinds 1979 in Iran aan de macht is, verboden zijn. Literatuur helpt hen te overleven.

Klik hier voor de volledige lijst van romans over Iran in je bib. Romans waarin de Iraanse revolutie van 1979 een centraal thema is, vind je hier.
Misschien ben je op zoek naar informatieve boeken over Iran.

Tot slot, NRC Handelsblad publiceerde onlangs een lijstje met recent verschenen informatieve boeken die inzicht verschaffen in Iran.

Labels: , |

0 reacties: