De Ronde van Frankrijk

De Ronde van Frankrijk loopt dit jaar van 4 juli tot 26 juli 2009. Dat zal je misschien een worst wezen, maar je kunt er voorlopig niet omheen. Daarom kun je beter van de nood een deugd maken en één van deze boeken over de Ronde van Frankrijk in de bib komen halen, bijvoorbeeld De Tour de France in beeld : de geschiedenis van 's werelds beroemdste wielerwedstrijd.

De Ronde zelf laat je misschien koud, maar Lance Armstrong heeft toch een gevoelige snaar bij je geraakt. Je wilt wel meer lezen over de man die eens geveld werd door kanker, maar later herrezen is uit het ziekbed, om zeven keer (acht keer?) roemrucht de ronde te winnen. Dan is het volgende boek iets voor jou: Alleen winnen telt van Astana-ploegleider Johan Bruyneel. Lance Armstrong heeft, behalve 7 touroverwinningen (voorlopig), ook een aantal boeken op zijn palmares staan. Klik hier voor het lijstje. Wie nu denkt, pffft, ach man, wat onze vriend Lance kan, daar draai ik mijn hand niet voor om, raden wij alvast het volgende boek aan: Lance Armstrongs trainingsprogramma : in 7 weken naar een optimale prestatie.

Maar er is meer. Wie echt gebeten is door het wielervirus, moet dringend de wielerverhalen van Tim Krabbé lezen, zoals 43 wielerverhalen of De renner.
En ken je Les triplettes de belleville, een Frans-Belgisch-Canadese animatiefilm over, of wat had u gedacht, wielrennen?

Hoofdstuk 4 (p. 42-70) in De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst is volledig gewijd aan de Ronde van Frankrijk. Nonkel Potrel heeft een geheel alternatieve versie van de Ronde uitgedokterd, waarbij het fietsen zelf wordt vervangen door het drinken van alcohol. De ronde van Potrel bestaat uit 19 ritten, start en aankomst in het departement Parijs. Elke 5 kilometer op de kaart staat gelijk aan 1 glas alcohol, wat impliceert dat een redelijk korte rit van 180 kilometer 36 glazen alcohol behelst. Om het snelst. Zonder al te veel te willen weggeven over de afloop van deze gewaagde onderneming, geven wij toch twee hints mee: delirium tremens en ziekenhuis ... .

De trailer van Les triplettes de Belleville:

Labels: , , |

0 reacties: