Vakantieleestip (vanaf 12 jaar)

"Leven, Pelgrim, is verlangen te leven. Zo simpel is dat. Leven is willen leven, tot je laatste adem, je laatste hartslag, tot je laatste druppel bloed."

Deze woorden weerklinken over de steppe, wanneer Bod Pa, een blinde, manke en vaak dronken sjamaan, Perregrin en zijn volk verlaat. Perregrin (wiens naam Bod Pa altijd verkeerdelijk, maar niet per toeval, als Pelgrim uitspreekt) is de zoon van de leider van een ruitervolk dat in de onafzienbare Gobi-woestijn (Mongolië) leeft in de periode van Marco Polo. Maar Perregrin breekt om de haverklap zijn been. Zo zal hij nooit achter paarden kunnen hollen. Ten einde raad heeft zijn vader daarom Bod Pa laten komen. Aanvankelijk vervult hij Perregrin met weerzin. Maar Bod Pa, steeds vergezeld door een raaf en een wolf, herbergt achter al zijn waanzin en onbegrijpelijke gedrag, de wijsheid en wilskracht van een echte sjamaan. Hij is bovendien een onoverwinnelijk krijgsheer.

"Hij kwam als een vreemde en werd mijn vriend en nu gaat hij weg en misschien zie ik hem nooit meer terug".

Als de stofwolk, die Bod Pa's vinnige paardje bij hun vertrek achter zich opwerpt, opnieuw is gaan liggen, is Perregrin voorgoed genezen. Zijn been zal niet meer breken, tenminste, niet meer zo maar uit zichzelf.

Anton Quintana (1937) is een Nederlands schrijver die op zijn zeventiende door Europa ging trekken. In spanje werd hij opgepakt wegens landloperij. In de gevangenis begon hij te schrijven. In 1996 werd zijn jeugdboek Het boek van Bod Pa bekroond met zowel de Woutertje Pieterse Prijs als de Gouden Uil (kinder- & jeugdboeken). Het is een filosofisch jeugdboek, maar ook uitermate geschikt voor volwassenen.

Labels: |

0 reacties: