Genomineerd en gelauwerd

Thé Tjong-Khing (1933) wint de Max Velthuijs-prijs 2010, een driejaarlijkse oeuvreprijs voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken. Dat heeft het bestuur van de stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde dinsdag 13 april 2010 bekendgemaakt. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro. (bron)

Thé Tjong-Khing (1933) is een Indonesisch-Nederlandse striptekenaar en illustrator. Hij illustreerde voor onder meer Thea Beckman, Sylvia vanden Heede, Guus Kuijer, Els Pelgrom en Annie M.G. Schmidt. Thé won eerder driemaal het Gouden Penseel. Zijn kijk- en zoekboek Waar is de taart? werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2005. Klik hier voor de website van de auteur.

Nog in Nederland gaat Francine Oomen aan de haal met de Prijs van de Jonge Jury 2010 voor haar boek Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!). Ruim 9.300 jongeren in de leeftijd 12 tot en met 15 jaar hebben dit jaar hun stem uitgebracht. Dat is 1.300 meer dan vorig jaar toen Maren Stoffels de prijs in ontvangst nam voor Sproetenliefde. Het is de vierde keer dat Oomen de Prijs van de Jonge Jury in ontvangst mocht nemen. In 2004, 2005 en 2006 won ze, net als dit jaar, de prijs voor een deel uit haar populaire Hoe overleef ik-serie. (bron)

De Vlaamse striptekenaar Willy Linthout, tenslotte, bekend van onder meer de strips van Urbanus, is met zijn graphic novel Jaren van de olifant genomineerd voor twee Eisner Awards. Dit zijn de belangrijkste prijzen in de wereld van het Amerikaanse beeldverhaal. "Jaren van de olifant" is autobiografisch geïnspireerd en gaat over een vader die de zelfdoding van zijn zoon probeert te verwerken. Een vervolg op dit eerste deel is op komst. Linhout is genomineerd in de categorieën ‘Best U.S. Edition of International Material’ (beste vertaalde strip) en ’Best Writer/Artist–Nonfiction’ (beste non-fictie auteur). De Eisner Awards zijn vernoemd naar Will Eisner, dé pionier van de Amerikaanse Graphic Novel. Klik hier voor meer info over Willy Linthout. (bron)

Labels: , , |

0 reacties: