De keuze van Karel Van Miert in Friedl'


Maandagavond 22 juni 2009 is Karel Van Miert overleden in zijn woning te Beersel. Hij was 67 jaar oud. De voormalige SP.A-politicus was één dag eerder nog te horen in Friedl', het boekenprogramma op Radio 1 dat u elke zondagochtend tussen 9 tot 10 uur kunt beluisteren. Daarin vertellen boeiende persoonlijkheden over de boeken die hun leven hebben veranderd.

Karel Van Miert was niet enkel één van de boegbeelden van de socialistische partij in Vlaanderen, maar ook een fervent boekenliefhebber. Eén van zijn keuzes betrof De botanica van het verlangen : de wereld gezien door de ogen van planten van Michael Pollan. In dit boek schrijft de auteur in soms filosofische stukken over het plantenleven. Karel Van Miert deed het boek cadeau aan oud-premier Jean-Luc Dehaene. Volgens Van Miert kan amateur- tuinliefhebber Dehaene veel leren aan de hand van dit boek.

Een tweede boek op zijn verlanglijstje was De druiven der gramschap van John Steinbeck. Dit verhaal speelt zich af in de jaren dertig van de vorige eeuw. Een arme pachtersfamilie in Oklahoma vlucht naar Californië in de hoop er werk en geluk te vinden. Maar de werkelijkheid in het land van zon en wijn is geheel anders (bron: NBD/Biblion). Deze sociaal bewogen roman heeft Karel Van Miert een geweten geschopt en heeft hem allicht ook de politiek ingestuurd.
Ook Klaaglied om Agnes van Marnix Gijsen kwam tijdens het programma aan bod.
Klik hier voor de volledige boekenlijst van Karel Van Miert.

Labels: , |

0 reacties: