Plantin Moretusprijs voor Danny Dobbelaere


Najaar 2008 verscheen het boek 'Betoverende katastrofe' van Willy Roggeman. Het grafisch ontwerp werd verzorgd door Danny Dobbelaere, die er onlangs de Plantin Moretusprijs voor in ontvangst mocht nemen.

De Plantin Moretusprijs bekroont de best verzorgde boeken - die uitblinken door hun verzorgde en originele vormgeving, typografie, illustratie en grafisch technische productie.

Uit het juryrapport :

Betoverende katastrofe : kroniek van een polychroom eremiet

Betoverende Katastrofe is een statement. Willy Roggeman maakt geen deel uit van de mainstream van het literaire veld. Deze kroniek van een polychroom eremiet over een betoverende katastrofe - met k - kreeg een vorm die past bij de eigenzinnigheid van de auteur en zijn werk.
Bij literaire boeken wordt soms te veel 'fuzz' verkocht. Een schilderij op de cover, werkt dat niet vaak beklemmend? Hier is daarentegen alle ballast overboord gegooid. Hier is sprake van gedurfde zuiverheid. Te midden van alle drukte is dit boek moedig in zijn ijzige eenvoud. Enkel tekst, de sobere stempel garamond voor het binnenwerk. Dit boek valt op door zijn onopvallendheid. Het straalt rust uit, je kan er je eigen verbeelding op projecteren. Dit boek wil je meenemen als je in een boekhandel rondsnuffelt
De schutbladen die een andere kleur kregen dan het omslag: een mooie toevoeging, die onderstreept dat deze vormgeving geen toeval is. De vormgeving is perfect toegepast, in alle mogelijke facetten. Het boek is bovendien verzorgd afgewerkt, de drukker heeft dit niet als een tussendoortje beschouwd

Meer over Danny Dobbelaere: http://grafijnement.blogspot.com/

Labels: |

0 reacties: