Data

>
Vergeef ons dat wij de sterfdata van schrijvers telkens even in herinnering brengen, zoals ook nu weer. Het is omdat wij elke gelegenheid te baat nemen om onze geliefde auteurs en illustrators even voor het voetlicht te brengen, en ons tijd noch inspanning getroosten om hun boeken die in de loop der jaren niet aan verbeeldingskracht ingeboet hebben, te promoten. Nog steeds zijn zij in staat om de lezer weg te voeren uit het hier en nu naar wonderlijke, in de plooien van onze verbeelding verborgen fantasiewerelden.

Op de blog van de jeugdschrijver Ted van Lieshout hebben wij gelezen dat het woensdag 29 juli precies 11 jaar geleden was dat Gregie De Maeyer overleden is, en dat 6 jaar geleden op zondag 2 augustus, Willem Wilmink zijn laatste adem heeft uigeblazen.

Gregie de Maeyer was een vlaams illustrator en kinderboekenauteur. Als illustrator is hij onder meer verantwoordelijk voor de tekeningen in een dertigtal boeken van jeugdauteur Henri Van Daele. Als auteur zijn onder meer Fietsen (1993) waarvoor hij in 1995 de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur kreeg, en het postuum verschenen De koningste koning, van zijn hand.

Willem Wilmink blonk uit in diversiteit en veelzijdigheid. Hij schreef proza en poëzie voor kinderen (o.a. Het ABC van Willem Wilmink) en volwassenen, teksten voor cabaret en televisie, een driedelige cursus over gedichten schrijven (Waar het hart vol van is), bewerkte oude teksten en vertaalde gedichten en prentenboeken uit het Duits, Engels, Frans en Zuid-Afrikaans.

Labels: |

0 reacties: